De Gelukkige Kat

Gedragstherapie voor katten

Het lijkt zo iets simpels, spelen met je kat: gewoon wat heen en weer bewegen met een hengel, een muisje gooien... maar ondanks alle inspanningen vindt mijn kat het nooit echt leuk of heeft er al snel genoeg van... ach.... hij zal wel niets om spelen geven of gewoon lui zijn, toch?...

Komt het je bekend voor?... Wat als de reden voor het niet (langer) willen spelen ligt in het feit dat je het niet op een katse manier doet? Dat kan natuurlijk ook! En daar kun je wel wat aan doen...

 

Hoe ga je hierbij te werk?

Het is de kunst een prooi te imiteren en rekening te houden met de jaagtechniek van je kat. Katten zij ingesteld op bewegingen en geluid. Het hele spel draait hierom.

  • Beweeg een hengel van de kat af.

  • Laat “de prooi” langs randen lopen of om een hoekje verdwijnen.

  • Als je gebruik wilt maken van geluiden, beweeg het speeltje onder een stuk papier of krant, in of onder een papieren of plastic zak.

  • Katten jagen door hun prooi te besluipen en te bespringen vanuit een hinderlaag. Geef ze daarom de mogelijkheid zich te verbergen achter een “obstakel”, bijv. een kussen of een doos. Trigger van hieruit de prooiduik.

  • De prooi niet constant wild bewegen. Wissel af in stil laten liggen en kort en snel bewegen ( zoals een muis dat doet).

  • Wissel beweging van de prooi op de grond af met beweging in de lucht.

  • Soms lijkt het alsof je kat geen zin meer heeft in spelen maar door variatie in spel en beweging aan te brengen kan de focus bij je kat weer helemaal terug zijn.

  • Stop pas met spelen als je kat echt geen zin en/of geen energie meer heeft.

Spelen met je kat wordt nog wel eens onderschat. Het is echter heel belangrijk voor katten, zeker voor binnenkatten! Dagelijks spelen met je kat versterkt de band, zorgt bij je kat voor een ontlading van opgebouwde frustraties en spanningen, bevredigt het prooi- instinct en is de beste uitlaatklep voor overtollige energie. Iedere dag 2 keer 10 minuten spelen met je kat en je hebt een gelukkige kat in huis en daarmee ook een gelukkig baasje!

Veel speelplezier samen met je kat!