De Gelukkige Kat

Gedragstherapie voor katten

Wat kun je doen als je kat bang is voor vuurwerk?

  • Houd je kat binnen.
  • Doe de gordijnen dicht en de lichten aan.
  • Zet eventueel klassieke,rustgevende muziek op.
  • Geef je kat eten voordat het echte knallen begint.
  • Biedt je kat een veilige plek in huis welke hij of zij zelf kan uitkiezen, bij voorkeur weg van geluid en licht.
  • Geef je dier veel extra steun en liefdevolle aandacht. Troosten kan heel belangrijk zijn als je kat dit toelaat. Daardoor dalen de stresshormomen en hartslag en neemt het gelukshormoon "oxytocine" toe. Het welzijn van je kat wordt hierdoor dus verhoogd.
  • Blijf ook zelf zo rustig mogelijk. De kat voelt en ziet aan je lichaamshouding dat je gespannen bent en dat heeft weer een effect op de gemoedstoestand van je kat.
  • Er zijn verschillende ondersteunende middelen die de kat een handje kunnen helpen: Zylkene, Telizen
    (verkrijgbaar via dierenartsen of via internet) en Bach Bloesem Rescue Remedy druppels (verkrijgbaar bij de natuurwinkels of via internet). Dit zijn allen producten op natuurlijk basis. Begin er in alle gevallen wel op tijd mee: minimaal 2 weken voor aanvang van de vuurwerkperiode. Sommige dierenartsen adviseren helaas nog steeds Vetranquil (Acepromazine). Gebruik dit nooit bij vuurwerkangst! Het is een spierverslappend middel en je kat lijkt misschien ontspannen maar dit middel juist zorgt voor een versterking van de geluidsprikkels en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Je kat kan door de spierverslappende werking van het middel niet vluchten maar het geluid komt harder dan normaal binnen. Dit veroorzaakt grote stress.

 

En verder is er ook de mogelijkheid je kat te laten wennen aan vuurwerk door middel van zogenaamde desensitisatietraining, waarbij er gebruik wordt gemaakt van een speciale vuurwerk CD. Voor een goed resultaat is het belangrijk hier al een half jaar van te voren mee te beginnen.

 

Nog vragen? Neem gerust contact op met de Gelukkige Kat!