De Gelukkige Kat

Gedragstherapie voor katten

Wat te doen bij een angstige kat?

  1. Geef je dier veel extra steun en liefdevolle aandacht. Troosten kan heel belangrijk zijn als je kat dit toelaat. Daardoor dalen de stresshormonen en hartslag en neemt het gelukshormoon "oxytocine" toe. Het welzijn van de kat wordt hierdoor dus verhoogd.
  2. Geef je kat iets lekkers en beloon een toenadering met een lekkere snack. Knipper langzaam met je ogen. Daarmee stel je je kat gerust. Kijk je kat niet direct in de ogen. Daarmee geef je een boodschap van intimidatie af.
  3. Blijf zelf zo rustig mogelijk onder de situatie en probeer alles zo normaal mogelijk te laten verlopen in huis. Wil je je kat ooit laten wennen aan het drukke gezinsleven dan is het goed je kat te laten ervaren hoe dat echt verloopt. Beweeg je daarom normaal, jij voelt je dan ook meer ontspannen, je kat voelt dit ook.
  4. Inzet van Feliway verdampers, Bach Bloesem, Zylkene en/of Royal Canin calm Dieet kan helpen ter ondersteuning in het proces.
  5. Veel spelen met je kat. Het is meer dan alleen leuk vermaak: spel oefent geest en lichaam en helpt bij het opbouwen van zelfvertrouwen bij de kat. Het zorgt bovendien voor een positieve band tussen mens en kat, zonder al dat geknuffel dat angstige katten zo griezelig vinden. Verder is het een goede uitlaatklep voor eventueel opgekropte spanningen/stress en frustraties en werkt het dus stressverlagend.
  6. Zorg voor veel hoge, verstop- en privacyplekken in huis. Dit geeft katten een gevoel van veiligheid en controle over zijn of haar omgeving.
  7. En last but not least: heb geduld! Angstige katten hebben tijd nodig, vaak hebben ze vervelende dingen meegemaakt in hun leven en hebben ze het vertrouwen in de mens verloren. Vertrouwen terugwinnen duurt soms maanden en gaat stapje voor stapje. Raak niet te snel ontmoedigd en verwacht niet teveel. Ieder stapje vooruit is er één!

Bron: Vicky Halls, De Kat