De Gelukkige Kat

Gedragstherapie voor katten

Het begint weer beter weer te worden, ook katten krijgen het voorjaar in de bol.. en wat wil je dan als kat het allerliefste? Naar buiten!

Een kattenluikje is een prima oplossing voor eigenaar én kat; de kat kan wanneer hij of zij wil naar buiten en weer naar binnen en de eigenaar hoeft er niets voor te doen... prima toch?

Niet helemaal helaas...het gewone luikje biedt andere katten namelijk precies diezelfde mogelijkheid. Dat wil zeggen dat buurtkatten wanneer ze daar zin in hebben een kijkje kunnen nemen in jullie huis. Dat kan interessant zijn want wie weet staat er wel een lekker bakje voer voor me klaar..mmm....en een lekker warm plekje is op zijn tijd natuurlijk ook niet verkeerd.

Stel je nu toch voor dat er zomaar een vreemde kat in huis rond loopt (als je aan het werk bent of 's nachts bijv.). Dat is niet zozeer stressvol voor ons maar wel voor onze territoriale huisvriend. Die ziet ineens een vreemde kat in zijn of haar territorium rondlopen! Wat nu? … Mogelijk gevolgen zijn sproeien en/of plassen buiten de bak, agressie, overmatig lik- en krabgedrag etc. etc. Deze situatie is voor een kat heel bedreigend en stressvol, temeer je als kat nooit kan weten wanneer de indringer zich aandient. Je laat zelf toch ''s nachts ook niet de voordeur open staan? Dat is vragen om problemen!

Om stress en ongewenst gedrag te voorkomen adviseer ik een kattenluik aan te schaffen dat werkt op de chip van je kat. Dat betekent dat het luikje alleen open en dicht gaat bij je eigen kat. Is wel zo relaxed voor je lieve vriend, toch? Uiteraard moet je je kat wel laten chippen maar dat is sowieso aan te raden als hij of zij buiten komt. Via internet en de dierenspeciaalzaken zijn veel merken te koop ( Staywell, PetPorte, Sureflap) De prijs ligt tussen de € 85,- en € 100,-. Dat is natuurlijk aanmerkelijk duurder dan een gewoon luikje maar het betaald zich dubbel en dwars terug! Als je voorheen een gewoon luikje had let dan wel goed op de afmetingen.

Verder vinden katten het doorgaans niet prettig te eten, drinken en de kattenbak te gebruiken in de buurt van het luikje. Een andere kat mag dan misschien niet meer door het luikje binnen kunnen komen maar even door het luikje gluren is natuurlijk altijd mogelijk. Niet fijn voor je kat en voor de andere kat een aanmoediging nog harder te proberen toch binnen te komen. Want wie kan zo'n lekker hapje nu weerstaan?

Zitten er overigens veel buurtkatten in je tuin? Zorg dan buiten voor een aantal hoge uitkijkpunten, zodat je kat naar een hoger punt kan vluchten als hij of zij daar behoefte aan heeft. Op die manier kan je kat de omgeving ook goed overzien en anticiperen op mogelijke indringers.

Maak je kat gelukkig en geniet van je prachtige huisvriend!

Hartelijke groet,

Saskia van Heur
De Gelukkige Kat