De Gelukkige Kat

Gedragstherapie voor katten

Waarom ik kattenbak liever niet wil gebruiken, vanuit de kat gezien... ( Uit: Wat uw kat u vertelt; Vicky Halls)

 

Ik voel me niet goed. Ik heb blaasontsteking en ik moet de hele tijd plassen.

Ik voel me niet goed. Ik heb diarree en ik haal de kattenbak gewoon niet.

Ik ben oud en wil mijn behoefte binnen kunnen doen.

Ik ben niet meer zo piep en mijn gewrichten zijn stijf en doen soms zeer; de wanden van de kattenbak zijn te hoog om er gemakkelijk in te

komen en bovendien is ie veel te klein. Ik heb meer ruimte nodig om te draaien want het gaat allemaal wat stroef de laatste tijd. 

Er staat binnen geen kattenbak en toen ik zat te plassen tussen de coniferen werd ik bang gemaakt door een buurtkat. Wat een stress, hier word ik niet blij van en ik heb er geen zin in om me te moeten haasten.

Mijn baasje heeft buiten een geweldige feng shui tuin aangelegd, maar op mijn favoriete poepplek ligt nu beton.

Het giet van de regen en het stormt en er is binnen geen kattenbak.. nou moet ik naar buiten, bah, dan word ik helemaal nat en daar heb ik helemaal geen zin in. 

De kattenbak is nog dezelfde die ik als kitten had. Maar nu ben ik groter en kan ik me er

niet meer gemakkelijk in omdraaien en er in graven.

Die overdekte kattenbak is allemaal leuk en aardig, maar ik ben een grote kat en ik kan er niet zo lekker in poepen als op het tapijt.

De hond staart me aan als ik op de bak ga. Waar blijft mijn privacy?

De kattenbak staat naast de wasmachine en die gaat ineens aan, ik schrik me kapot en wat een lawaai!

De houtkorrels in de bak waren misschien prima toen ik nog een kitten was, maar nu ben ik zwaarder. Het is net zoiets als met blote voeten op een kiezelstrand lopen. Bovendien blijft het tussen mijn pootjes zitten en dat vind ik vies.

De plastic bekleding in mijn bak gaat tijdens het graven tussen mijn nagels zitten en dan krijg ik grit in mijn ogen, dat is niet fijn.

Ik heb één bak en ik hou er echt niet van om op een en dezelfde plek te plassen én te poepen.

Mijn baasjes maken mijn bak niet vaak genoeg schoon;  ze vindt het niet stinken omdat er een kap opzit. Maar als ik erin stap, springen de tranen me in de ogen. Jakkes wat een stank!

Mijn baasje heeft mijn kattenbak op zo'n onhandige plek neergezet dat ik allerlei toeren moet uithalen om erin te komen; over de kast en de stofzuiger klimmen, dan nog door een luikje.. tegen de tijd dat ik er ben is het al niet meer nodig.

Ik moet de bak delen met mijn broertje, Maar zo graag mag ik hem niet; ik wil gewoon mijn eigen wc.

Mijn bak staat vlak naast mijn etensbakje. Jasses, dat is toch vies?

Van Roetje mag ik niet op de bak; hij zegt dat die van hem is.

Mijn baasjes gebruiken een dennengeurverfrisser voor mijn bak. Wat is in vredesnaam dennengeur?  Ik vind het zo'n rotlucht!

Ik moet een bak gebruiken die vlak naast de terrasdeuren staat en als ik erop zit, gaat de

kat van de buren door het raam gekke bekken naar me zitten te trekken.

De kattenbak staat vlak bij het kattenluikje. Stel nou dat er een vreemde kat binnenkomt als ik erop zit, dan kan ik me toch niet verdedigen?

Mijn baasjes leggen altijd een krant in mijn bak, maar ik mag van hen niet op kranten plassen voordat ze die hebben gelezen. Dat is toch onredelijk?

De laatste keer dat ik op de bak ging duwde mijn baasje me een pilletje door de strot. Hee, ik ben toch geen gekke Henkie? Ik ga er niet meer op hoor, ik vertrouw het voor geen cent.

Ja, hallo ik ben wel een Pers hoor! Wat is dat, een kattenbak? ( Sorry Perzen baasjes! Het goede nieuws is dat er tegenwoordig minder onzindelijke Perzen zijn dan een paar jaar geleden. Hopelijk is dit een goed teken).

 

Het is belangrijk je te realiseren dat krabben voor de kat natuurlijk gedrag is en dus NIET is af te leren! Straffen is dus zinloos. Je kunt er alleen voor zorgen dat de kat gaat krabben op voor jezelf acceptabele oppervlaktes zoals een krabpaal/plank.

 

Waarom krabt een kat?

 • Onderhoud van de nagels. Door de krabben verliest de kat de buitenste nagelhoezen en komt er een nieuwe scherpe nagel te voorschijn. Buitenshuis krabben gebeurd meestal tegen bomen, houten palen, schuren en houten tuinafscheidingen. Binnenkatten moeten dit natuurlijke gedrag ook kunnen uitoefenen en zoeken dan zelf naar plekken die aantrekkelijk en geschikt zijn om aan te krabben. De meest voorkomende oppervlaktes zijn zacht hout, ( grof)textiel, bepaalde soorten behang, meubilair en vloerkleden.

 • Uit gewoonte of omdat het een prettig gevoel oplevert. Bepaalde oppervlakte structuren voelen prettig aan en kan geassocieerd worden met opwinding en spel. Door deze positieve associatie zal het krabgedrag op deze plek waarschijnlijk toenemen.

 • Verveling. Sommige katten krabben uit pure verveling, omdat er gewoonweg niets te doen is in huis. Dit geldt met name voor binnenkatten. Het af krabben van het behang bijv. is dan een leuk spelletje. Omdat dit voor de eigenaar ongewenst gedrag is reageert deze hierop door aandacht te geven aan de kat , ook al is dit dan meestal niet op een positieve manier. Voor de kat die op zoek is naar aandacht maakt dit echter niet uit: iedere vorm van aandacht is welkom en werkt belonend.

 • Als communicatiemiddel en territoriaal markeer gedrag. Dit kan zowel een visueel signaal zijn ( als de kat lang achter elkaar blijft krabben in het bijzijn van andere katten) als ook een markeer signaal zijn. Tussen de voetzooltjes van de kat bevinden zich nl. geurklieren. Door op bepaalde strategische plekken te krabben geeft de kat een persoonlijk boodschap af aan andere katten. Die boodschap bevat veel informatie, over bijv. de seksuele status en het tijdstip van markeren.

 • Krabben geeft de kat een gevoel van veiligheid. Als de kat zich kwetsbaar voelt zullen ze hun eigen geur willen overbrengen op voor de kat belangrijke plekken ( bijv. tegen stoelranden en plekken dicht bij een deur/raam). Door hun eigen vertrouwde geur hierop aan te brengen stelt de kat zichzelf als het ware gerust. De kat kan zich bedreigd voelen door een kat buiten, ook al ziet hij/zij die alleen maar door het raam, of als gevolg van een voor de kat onveilige situatie binnenshuis.

Vergeet niet dat je kat nooit de intentie heeft vernielzuchtig te zijn! De kat vertoont natuurlijk gedrag of iets maakt hem/haar van streek en is het dan een manier om om te gaan met de situatie. Straffen werkt in beide gevallen averechts.

 

Wat kun je er aan doen?

 • Nagels knippen als de kat dit toelaat.

 • Zorg voor voldoende krabmogelijkheden. Je kat moet zich helemaal kunnen uitstrekken tijdens het krabben en de krabpaal moet stevig zijn; niet wiebelen. Zet de krabpaal/plank in de buurt of op de plek waar al eerder is gekrabd. Een krabgelegenheid in de buurt van een slaapplek is ook een goed idee omdat de meeste katten kat graag krabben na te hebben geslapen. In een multi kat huishouden is het aan te bevelen 1 krabgelegenheid per kat aan te houden plus 1 extra. Dit op verschillende plekken in huis.

 • Meer spelen met de kat als verveling een rol speelt. Meer hoge plekken in huis aanbrengen biedt de kat meer leef- en speelruimte en zorgt ook voor meer uitdaging in zijn of haar leven.

 • Geef de kat geen aandacht als hij krabt op ongewenste plekken.

 • Als de kat op veel plekken krabt kan dit een teken van onzekerheid zijn. Dit kan voor stress zorgen. Het is dan ook belangrijk om de oorzaak van zijn onzekerheid te achterhalen. Mogelijke oorzaken zijn: andere katten die zich in de buurt bevinden en/of regelmatig binnen komen. Een conflict met een van de in huis verblijvende katten, veranderingen in de thuissituatie of angst voor iets of iemand. Om te voorkomen dat andere katten binnen komen kun je ervoor kiezen een kattenluik te kopen die werkt op de chip van de kat. Het luikje gaat dan alleen open en dicht voor die katten waarvan je de code hebt ingegeven. Bij onderlinge conflicten is het belangrijk te zorgen voor voldoende bronnen per kat ( eigen slaapplaatsen, eigen etensbakje eigen kattenbak, etc.) zodat katten geen confrontatie hoeven aan te gaan over het aantal beschikbare bronnen. Hoge plekken creëren is hierbij erg belangrijk omdat het de katten meer mogelijkheden biedt elkaar te ontlopen en het vergroot daarbij het gevoel van veiligheid. Als de kat angstig is in huis is het aan te bevelen de toegang eerst te beperken tot 1 of 2 ruimtes in huis. Dit is voor de kat in kwestie overzichtelijk en door het aanbrengen van hoge en verstop plekjes in die ruimte vergroot je het gevoel van veiligheid.

 • Katten gebruiken hun geurklieren aan de zijkant van hun bek om hun territorium te markeren en de aanwezigheid van deze geur ( feromonen) zorgt dat zij zich ontspannen voelen. Onderzoek heeft aangetoond dat katten niet krabben of sproeien op plekken waar deze feromonen zijn aangebracht. Door met een doekje langs de bek van de kat te vegen en vervolgens aan te brengen op de plekken waar de kat ongewenst krabt, verkleint het de kans dat de kat hier opnieuw gaat krabben. Regelmatig ( 1x per week) verversen van de plek is wel nodig. Deze techniek is ook toe te passen bij aanschaf van nieuwe meubels, bij verbouwingen etc. De geuren in huis zijn dan niet meer vertrouwd en door de geur van de kat over te brengen op de meubels etc. voordat de kat zelf actie onderneemt voorkom je mogelijk dat de kat op ongewenste plekken gaat krabben. Het geeft geen garantie maar verkleint het risico aanzienlijk. Een Feliway spray of verdamper kan hierbij ook ondersteunend werken. Meer informatie is te vinden via www.feliway.com. Straf de kat in ieder geval nooit, hij zal hierdoor alleen nog onzekerder worden!

 • Maak het oppervlak indien mogelijk schoon met biotex groen ( enzymhoudend) en vervolgens met alcohol. Hiermee verwijder je de feromonen die de kat achterlaat. Dit heeft alleen maar zin als de kat krabt ter markering en dus een persoonlijke geur boodschap achterlaat als communicatiemiddel. Het is dan wel belangrijk te zorgen voor een aantrekkelijk alternatief in de buurt van deze plek.

 • Beperk de schade door de plek zo onaantrekkelijk mogelijk te maken door dubbelzijdig klevende tape,noppenfolie of aluminiumfolie aan te brengen.

 • Verwijder alle krabsporen op hout door deze indien mogelijk af te schuren en opnieuw te lakken/boenen met was. Zorg voor een aantrekkelijke krabmogelijkheid in de buurt van het behandelde hout.

 • Als de plek niet kan worden behandeld is de plek bedekken met plexiglas misschien een mogelijkheid. Omdat plexiglas een glad oppervlak heeft zal de kat hier niet meer snel komen krabben. Bovendien is het gemakkelijk schoon te maken. Zorg ook hier voor een krabmogelijkheid in de buurt van deze plek. Op de site www.purrfectpaw.com staat hierover meer informatie.

Het lijkt zo iets simpels, spelen met je kat: gewoon wat heen en weer bewegen met een hengel, een muisje gooien... maar ondanks alle inspanningen vindt mijn kat het nooit echt leuk of heeft er al snel genoeg van... ach.... hij zal wel niets om spelen geven of gewoon lui zijn, toch?...

Komt het je bekend voor?... Wat als de reden voor het niet (langer) willen spelen ligt in het feit dat je het niet op een katse manier doet? Dat kan natuurlijk ook! En daar kun je wel wat aan doen...

 

Hoe ga je hierbij te werk?

Het is de kunst een prooi te imiteren en rekening te houden met de jaagtechniek van je kat. Katten zij ingesteld op bewegingen en geluid. Het hele spel draait hierom.

 • Beweeg een hengel van de kat af.

 • Laat “de prooi” langs randen lopen of om een hoekje verdwijnen.

 • Als je gebruik wilt maken van geluiden, beweeg het speeltje onder een stuk papier of krant, in of onder een papieren of plastic zak.

 • Katten jagen door hun prooi te besluipen en te bespringen vanuit een hinderlaag. Geef ze daarom de mogelijkheid zich te verbergen achter een “obstakel”, bijv. een kussen of een doos. Trigger van hieruit de prooiduik.

 • De prooi niet constant wild bewegen. Wissel af in stil laten liggen en kort en snel bewegen ( zoals een muis dat doet).

 • Wissel beweging van de prooi op de grond af met beweging in de lucht.

 • Soms lijkt het alsof je kat geen zin meer heeft in spelen maar door variatie in spel en beweging aan te brengen kan de focus bij je kat weer helemaal terug zijn.

 • Stop pas met spelen als je kat echt geen zin en/of geen energie meer heeft.

Spelen met je kat wordt nog wel eens onderschat. Het is echter heel belangrijk voor katten, zeker voor binnenkatten! Dagelijks spelen met je kat versterkt de band, zorgt bij je kat voor een ontlading van opgebouwde frustraties en spanningen, bevredigt het prooi- instinct en is de beste uitlaatklep voor overtollige energie. Iedere dag 2 keer 10 minuten spelen met je kat en je hebt een gelukkige kat in huis en daarmee ook een gelukkig baasje!

Veel speelplezier samen met je kat!

Het begint weer beter weer te worden, ook katten krijgen het voorjaar in de bol.. en wat wil je dan als kat het allerliefste? Naar buiten!

Een kattenluikje is een prima oplossing voor eigenaar én kat; de kat kan wanneer hij of zij wil naar buiten en weer naar binnen en de eigenaar hoeft er niets voor te doen... prima toch?

Niet helemaal helaas...het gewone luikje biedt andere katten namelijk precies diezelfde mogelijkheid. Dat wil zeggen dat buurtkatten wanneer ze daar zin in hebben een kijkje kunnen nemen in jullie huis. Dat kan interessant zijn want wie weet staat er wel een lekker bakje voer voor me klaar..mmm....en een lekker warm plekje is op zijn tijd natuurlijk ook niet verkeerd.

Lees meer...